Wednesday, September 22, 2010

jalgsimatka kirjeldus


Miks tulla Eestisse matkama?
  • Koge vaikust. Matkarajad viivad puutumata loodusesse kuhu ei ulatu tsvilisatsiooni müra.
  • Saa osa mitmekesisusest. Matka läbi põnevate maastike, leia huvitavaid taimeliike, korja seeni, vaatle Euroopas haruldasi metsikuid loomi ja linde.
  • Ole kultuuri-uurija. Eestis on säilinud arhailisi tavasid ja traditsioonilisel viisil elavaid kogukondi. Tunuim neist UNESCO maailmapärandisse kuuluv seto kultuur Lõuna-Eestis
  • Matka vabalt. Sa ei pea muretsema marsruudivaliku pärast. Igaüheõigusest tulenev liikumisvabadus annab rikkalikult võimalusi omapäi matkamiseks.
  • Matka neljal aastaajal. Neli aastaaega annab võimaluse nautida nii kevade õiterikkust, suve rohelust, sügise värviküllust kui talve krõbedat vaikust.
Matkamine on tegevus millesse eestlased ise suhtuvad kirega. Ja põhjused on silmnähtavad - Eesti loodus pakub rabavat mitmekesisust. Meie maale mahuvad nii Euroopa pruuniveelisemad järved, mastaapsed sood, maa-alused jõed, kümnete kilomeetrite pikkused liivarannad, katkematud pankrannikud ja külluslikud metsad. 

Oma ligi 60%-lise metsasusega on Eesti loodus koduks põtradele, ilvestele, karudele, huntidele ja paljudele Euroopas haruldastele metsloomadele. Kogu see mitmekesisus on ühendatud sadade kilomeetrite ulatuses hästimärgistatud matkaradadega. Matkamise muudab veelgi ladusamaks igaüheõigus, mis lubab takistamatult läbida eramaid, matkata kallasradadel ja looduses telkida. Matkaja tarbeks on rajatud sadakond avalikku tasuta telkimis- ka puhkeplatsi ning metsaonni. Siiski peab arvestama iseärasusega, et Eesti matkarajad on suhteliselt lühikesed. Meil on palju vaba loodust ja eestlased armastavad matkata “metsikult”, radadeta maastikul. Matkarajad on aga puhkepäevamatkajate päralt.
Suurim matkaradade võrgustiku omanik on Riigimetsa Majandamise Keskus. 

Lingid

No comments:

Post a Comment