Wednesday, September 8, 2010

Loodusvaatluse kirjeldus

  • 600 karu, 800 ilvest, 200 hunti ja 12 000 põtra
  • 36 liiki orihideesid ja 1500 liiki taimi
  • Ulatuslikud sood, Alutaguse Lääne-Taiga, Lääne-Eesti arhipelaag

Eestis elab Hollandi suurusel territooriumil 1,3 miljonit inimest. Idast piirneb Eesti Venemaa taigavööndiga ja umbes pool Eesti territooriumist on kaetud metsaga. Läänepiiriks on Läänemere rannik, kus 3800 km pikkune liigendatud rannajoon ja 1500 saart loovad sujuva ülemineku maalt merele. Umbes 20% Eesti territooriumist on kaetud soodega ja maastikke liigendavad 7300 jõge ja 1150 järve.

Selline elupaikade mitmekesisus ja hästi säilinud loodusmaastikud loovad suurepärase elukeskkonna paljudele looma- ja taimeliikidele. Eesti metsades elab 600 karu, 800 ilvest, 200 hunti ja 12 000 põtra. Soodes kasvab 36 liiki orhideesid ja kokku on leitud 1500 taimeliiki.

Loodusvaatlused teeb võimalikuks hajaasustus ja hea infrastruktuur. Territoorium on väike ja vahemaad lühikesed. Tallinna lennujaamast Alutaguse suurkiskjate elupaikadesse või Matsalu Rahvuspargi massilistesse põtrade pulmaaegsetesse kogunemispaikadesse on ainult 2 tundi autosõitu.

Erinevad aastaajad pakuvad loodusvaatlusteks erinevaid võimalusi. Mais ja juunis on parim aeg karuvaatluseks Alutagusel. Juunis ja juulis võiks Eestit külastada orideede ja wildflowersi huvilised. Kesksuvel saab jälgida liblikate ja kiilide värvilist maailma. Septembris pakuvad unustamatuid elamusi põtrade pulmamängud ja hülged ronivad rannaäärsetele kividele päikesevanne võtma. Augustist oktoobrini muutub huntide kohalolek selgelt tajutavaks, sest vanemad õpetavad poegadele hundielu. Veebruaris, märtsis katab tavaliselt maad veel lumi, aga pikenev päev ja lähenev kevad muudab loomad taas aktiivseks - parim aeg teha loomajälgede vaatamise matku. See aeg pakub lisaks huntide pulmadele ka väga erilise võimaluse - heita pilk muidu nähtamatu ilvese maailma.

State Forest Management Centre provides hiking opportunities in 13 recreation areas, 5 national parks and approximately 40 other protected areas, more www.rmk.ee 
Estonian Fund for nature - www.elfond.ee/en 
Elistvere animal Park - http://www.rmk.ee/subject-headings/for-hikers/elistvere-animal-park
 
TAUSTAINFO (mitte tõlkimiseks)

Esmalt noppeid, mida võiks teema juures kasutada

Läti kohta, sobib ka meie kohta kasutada:
It lies on East European plain and is largely covered by forests. As such it is an ideal place for observing wild life – deer, moose, lynx, bear, and fox are among the animals that you can see there if you behave quietly. Hiking in the rural areas is one of the most popular activities why adventure tourists choose Latvia for their holiday.

Eesti kohta tekst:
Today the country offers dramatic landscapes and rich wildlife. Almost half of the country is covered with forest. Estonia also has the lowest population density in Europe, which offers ideal opportunities for hiking, camping and observing wildlife in a quiet atmosphere. According to the Index, Estonia’s strengths lie especially in infrastructure, entrepreneurship and cultural resources.

Eesti on väike aga sisult suur. Üle poole territooriumist kaetud metsaga, ligi 20% rabasid ja soid. Neli aastaaega, osalt ka lisaks viies aastaaeg, suurvesi, vaheldusrikkus loob tingimused mitmekesiseks aktiivseks puhkuseks.
Eestimaa loodusest, riigi väiksus ja vähese ajaga võimalus näda mitmekesist maastikku ja kooslusi, palju liike.

kliimast – 4 aastaaega, suvi ja talv, sügis ja kevad ja mis siis saab teha, just tegevuste võtmes, suurvesi ära märkida, sügisesed loodusvaatlused ja värvid...

Otsingud jätkuvad ja eksperdid kirjutavad ka lisaks tekste, need siin märksõnad. Eksperdid toimetavad samal ajal ka sisu kallal. 

RMK kirjutab: Come and hike in nature's lap!

Hiking trails, fire places, campsites and huts – all set up in the Estonian wilderness to make hiking always comfortable for you. Come and exercise, rest, pick mushrooms or berries, or simply enjoy the silence of the forest. A person who cares about the environment is always invited.

1 comment:

  1. Ilmunud Eesti kohta ka selline artikkel:
    TRAVEL: ESTONIA
    From raccoon dogs to flying squirrels, and bears to beavers, this little known Baltic country has it all.

    http://www.bbcwildlifemagazine.com/issue/september-2010

    ReplyDelete