Tuesday, September 14, 2010

Talvealade kirjeldus

Winter Sports in Estonia

Estonia’s definitely not the hottest place in Europe – but when it comes to winter sports then there is plenty to make you sweat.
Estonia is mostly flat, so cross country skiing is most popular form of winter sports for locals. Most walking/hiking trails, including the ones in our national parks, are suitable for cross country skiing. Public, prepared tracks in and around bigger cities are usually meant for the “classical” style – physically more demanding, it still is the easiest style to master and equipment rentals on the spot as well as lighting for the tracks makes it fun, safe and easy.
South Estonia is the hilliest region in Estonia and when winter comes, Otepää is crowned as the winter capital of Estonia. Otepää and Võrumaa are an ideal destination for winter sports enthusiasts looking for snowboarding and downhill skiing – necessary equipment can be rented on the spot, food and drinks are available and there are playgrounds and beginner tracks available for children.
Outdoor skating has been very popular amongst Estonians throughout history – most older Estonians have fond memories of skating in school-yards and ponds. Of course, you can skate all year around in indoor skating rings but the best fun is in winter. Winter skating rinks are open all over Estonia – whether it’s a lake, river, open air rink or even a cleaned track in a bog or bay – ice skating outside when it’s snowing is fun. There is no need to bring your skates along: you can rent everything necessary on the spot. Ask more from local tourist information centres.
Sledging and snow tubing is fun for the whole family.Kicksledding is physical activity for the new millennium. It is a pleasant and environmental-friendly sport for everybody. The traditional sled has been improved to make kicksledding possible on ice, dense or soft snow. This unique activity is an exhilarating way to experience the winter environment. Many companies around Estonia offering kicksledding tours in winter. And if you are travelling in the countryside, be sure to stop by the local Tourism Information Centre for best tips on sleigh rides in the neighbourhood and other unique winter fun!

VERSIOON LOODUSTURISMI VAATENURGAST

Talvel on Eesti tavaliselt lumi maas. Parim aeg talvisteks harrastusteks on jaanuari lõpp, veebruar ja märtsi algus. Talvel korraldadatkse lumekingamatkasid, tõukekelgumatkasid ja suusamatkasid.

Lumekingad pakuvad suurepärast võimalust matkata soodes ja metsades. Eestis on palju metsloomi ja lumekingamatkadel on põnev vaadata loomade jälgi. Juba Tallinnas tunnise autosõidu kaugusel leiab inimtühje loodusmaastikke, kus teisi matkajaid praktiliselt ei näe. Lumekingade matku pakutakse ka Lõuna-Eesti kuppelmaastikul ja Soomaa soodes.

Matkasuuskadega on hea avastada suuremaid soid ning teha matku merejääl väikesaarte vahel. Matkasuuskadega saab liikuda kiiremini, kui räätsadega, kuid suusad on paremad avatud maastikul. Eestis on palju suuri ja lagedaid soid, mis talvel kinni külmuvad ja lumega kattuvad. Suuskadega saab soid lihtsalt ületada, nautida talvist loodust ja loomajälgi vaadata. Lääne-Eestis asuv Väinameri külmub talvel tavaliselt kinni. Väinameres on palju väikesaari, mille vahel on hea suuskadega matakata. Suuskadega saab minna merejääle otsima ka hüljeste tegevusjälgi.


Tõukekelgumatkad
Tõukekelk on traditsiooniline ja senini tavaline liikumisvahend Eestimaa maapiirkondades. Tõukekelguga käiakse poes ja tehakse lühemaid sõite külavahel. 1990-ndate algusest on kasutuses ka sporttõukekelk, terasraamiga sõiduvahend, mis on traditsioonilisest tõukekelgust kergem (6kg), kiirem ja paremini juhitavam. Kelgu jalaste tallad on vahetatavad võimaldades kelgul liikuda nii jääl, tihkel lumel kui ka koheval lumel. Enamik Eestis toimuvatest matkadest korraldatakse tihkel lumel, selleks sobivad hästi väiksemad metsateed ja mootorsaanirajad.
Sporttõukekelk on heaks liikumisvahendiks matkal võimaldades huvitavaid sõite Eestimaa küngaste vahel või tasandikel. Tõukekelk võimaldab huvitavaid matkaelamusi neile, kes ei oska või ei taha suusatada. Mäest alla ja üles liikumine on tõukekelguga lihtsam kui suuskadega, kuna tõukekelgu saab väga lihtsalt üle õla visata ning jalutada. Eesti populaarsemad tõukekelgutamise piirkonnad on Eesti ühed lumisemad ja vaheldusrikkamad Kõrvemaa maastikud ning Kagu-Eesti kõrgustikud. Huvitavaid matku korraldatakse ka Soomaal ja teistes Eestimaa piirkondades.

No comments:

Post a Comment